Danmark må og skal have en stemme i nyt paneuropæisk politisk parti

PRESSEMEDDELELSE

15. oktober 2019
Sofia, Bulgarien

Danmark må og skal have en stemme i nyt paneuropæisk politisk parti


> Nyt paneuropæisk parti vælger både mandlig og kvindelig præsident
> Borgerne i Danmark må og skal have en stemme i en ustoppelig politisk bevægelse
> Volt vil forene europæerne på tværs af kontinentet og Unionen gennem græsrodsbevægelse
> Volt fik 500.000 stemmer og sit første parlamentsmedlem kun to år efter sin grundlæggelse
> Danskerne er positive overfor EU, men gammeldags regler holder Volt Danmark tilbage

Volt Europa, det hurtigtvoksende paneuropæiske parti, valgte under partiets generalforsamling i Bulgariens hovedstad, Sofia, i weekenden dets to nye præsidenter, Valerie Sternberg og Reinier Van Lanschot. De nyvalgte præsidenters mål er at få partiet til at vokse, som ved valget til Europa Parlamentet allerede fik mere end 500.000 stemmer og en plads i parlamentet kun to år efter partiets grundlæggelse.

Danmark var ved generalforsamlingen repræsenteret af Volt Danmarks landeleder, Kathrine Richter, som beklagede, at Danmark sakker bagud i den fremadstormende bevægelse på grund af særligt restriktive regler for at kunne stille op som nyt parti. “Vi missede muligheden for at stille op til Europaparlamentsvalget fordi vi er dét land i EU, hvor man skal have flest underskrifter per indbygger for at kunne blive opstillingsberettiget. Ud af 4 millioner vælgerberettigede borgere skal man i Danmark have 71.000 underskrifter, hvor man i Tyskland med over 80 millioner indbyggere kun skal have 4000 underskrifter, og i Sverige med 10 millioner indbyggere slet ingen skal have overhovedet.

Samme tendens med et markant lavere minimumskrav af vælgererklæringer ses i andre EU lande som Holland, Tyskland og Italien. De har allerede nu stærke stemmer i Volt Europa, hvor Danmark sakker bagud og næsten ingen stemme har overhovedet”.

Det til trods for, at borgerne i Danmark er utroligt positivt stemt over for EU, og på mange områder ønsker mere samarbejde. Meningsmålingerne viser igen og igen, at Danmark er en pro-EU nation, men borgerne har alligevel svært ved at få deres stemme hørt. Vi bifalder at Valgenheden senest er blevet givet kompetencen til at straffe politiske partier som snyder med underskriftindsamlingen, som vi så det med visse partier ved sidste Folketingsvalg, men at der blev snydt viser at kravene for at blive opstillingsberettiget er alt for høje.

Det er den samme historie når vi snakker om Danmarks fire forbehold. Vi kunne i dag have haft en reel evne til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet i EU, en instans til at kunne opkræve SU-gæld på tværs af kontinentet og et effektivt forsvarssamarbejde med vores naboer. Vi holder os selv kunstigt tilbage med gammeldags regler fra en tid, hvis kontekst ikke længere er gældende, ligesom vores regler om partiers opstillingsberettigetigelse til valg i Danmark.

Generalforsamlingen var kun Volt Europas, men allerede ved denne mødte hundredvis af medlemmer op fra over 20 forskellige europæiske lande. Alle Volts nationale afdelinger er grundlagt på det samme værdigrundlag, som forener os i Volt Europa med fokus på solidaritet mellem europæiske borgere fordi vi kun kan klare Europas problemer, hvis vi står sammen.

Volts nye præsident Reinier Van Lanschot siger: “Hvis vi står sammen som ét Europa, så kan vi tackle alt fra klimakrisen, til ulighed og migrations udfordringen. Sammen kan vi give hinanden sikkerhed og nye muligheder. Vi i Volt Europa tager fremtiden i egne hænder ved at kæmpe for et styrket og demokratisk Europa”.

Kathrine Richter inviterer derfor alle i Danmark til at tilslutte sig Volt Danmark og blive en del af bevægelsen for et stærkere og forenet Europa, så borgerne i Danmark kan får deres ønsker bragt til det europæiske bord. “Vores mål er at blive parate til at stille op til både kommunalvalget om to år, og til folketingsvalget om fire. For at nå det mål må vi ud til alle Danmarks borgere, ligesom Volt. Lige nu er vi et lille, men stærkt og engageret hold, som elsker at møde nye potentielle medlemmer, som ligeledes tror på dette projekt. Vi håber, at nå ud til alle pro-EU borgere i Danmark, så vi alle kan få en stemme!”.

For mere information kontakt Alexander Nielsen, alexander.nielsen@volteuropa.org

I korte træk