Hvad vi mener...

Volt Danmark får ikke altid trykt alle vores læserbreve og debatindlæg. Dem lægger vi ud her, så de ikke går tabt. Del gerne!

Vi fortjener en udenrigsminister som tør at tænke europæisk

Alexander Nielsen, forperson, Volt Danmark

^

Vi fortjener en udenrigsminister som tør at tænke europæisk

Efter et af de tætteste valg i mange år, har den kongelige undersøger nu lagt grundlaget for en ny regering. Dog kan danskerne stadig kun gisne om hvem der til sidst kommer til at bestride ministerposterne og lede landet. Om personen, der de næste fire år kommer til at styre Asiatisk plads i København på den af nogen kaldte “2. tungeste ministerpost i Riget”, bliver fra A, V eller M, må tiden vise, men vi i Volt har ét klart ønske til den kommende udenrigsminister. Vi ønsker en udenrigsminister, som tør at tale om Europa i Danmark, og om Danmark i Europa.

En minister, som er det moderne Danmark og Europa værdig

I Volt ønsker vi, at den person som kommer til at repræsentere Danmark internationalt, også har en klar dagsorden for Danmark i verden. Vi hører det tit, at vi er “et lille land”, og, ja bevares, det er også sandt når vi taler i rå mængder. Men når vi taler om kvaliteten af det vi 6 millioner mennesker tilsammen skaber, så taler vi om kvalitet i verdensklasse. Life Science, logistik, dansk møbeldesign, vindindustrien, dansk gastronomi for ikke at nævne vores mikrobryggeriscene som ledes af en af verdensmarkedets mastodonter. På alle disse felter er Danmark en international stormagt og alle de borgere som gør Danmark til den stormagt fortjener en repræsentant som taler Danmarks rolle i verden op. Danmark har brug for en udenrigsminister, som tør at være lige så ambitiøs internationalt på danskernes vegne som vi rent faktisk er.

Når det så er sagt, så kan intet land stå alene og vores stormagtsstatus skylder vi danskere især vores europæiske naboer. For uden den samfundsmæssige og økonomiske stabilitet som Europa har givet os de sidste 80 år er der ingen, der idag kan sige, hvor vi ville stå. Udover at være et fredens projekt, som alle vi i de mindre stater især har nydt godt af, da vi ikke længere skal frygte større europæiske magters imperialistiske luner, så er det europæiske fællesmarked forummet der for alvor har slynget danske produkter og knowhow ud i den internationale stratosfære, og er stadig den handelsplads på hvilken, vi afsætter størstedelen af vores varer og dermed finansierer vores velfærdssamfund. Så vi skylder i særdeleshed vores medeuropæere en stor tak.

Men hvorfor har danske politikere det så, så svært med at anerkende Europas vigtighed i dansk politik? Hvorfor tør danske politikere ikke at tale om internationale anliggender og EU-politik, medmindre det handler om at bryde konventionerne eller sende flygtninge til Rwanda? Man hører tit at danske politikere i en valgkamp for enhver pris bør undgå at tale udenrigs, og EU-politik, da det er klare “taberemner”, og at vælgerne er “ligeglade”, men det tror vi i Volt ikke på, for vi kan se, at der er en europæisk vækkelse på tværs af kontinentet, også her i Danmark. Den yngre generation føler sig som en del af noget større. Den verden som åbnede sig for vores olde- og bedsteforældre i efterkrigstiden og hvis åbenhed gradvist blev normaliseret af vores forældres generation gennem charterrejser og grænsehandel, er nu blevet en integreret del af det at være dansk. Det er derfor mærkværdigt at danske politikere stadig taler politik som om verden stopper ved Danmarks grænser. Det er vi ikke tjent med, og det er vores medeuropæere, som er ligeså afhængige af os som vi er af dem, heller ikke tjent med. Vores tyske og svenske naboer skal ikke mødes med grænsekontrol. Vi skal være solidariske med Italien, Spanien og Grækenland på flygtningeområdet og vi skal stå imod de regressive kræfter som prøver at lukke danskerne inde i andedammen med løgnen om vi har nok i os selv og ikke har brug for andre. Det skylder vi danskerne, og det skylder vi vores medeuropæere.
Lad os derfor få en minister der tør tale om Danmark i Europa, og Europa i Danmark. Lad os få en udenrigsminister som er det moderne Danmark og Europa værdig.

Alexander Nielsen, forperson Volt Danmark