Hvad vi mener...

Volt Danmark får ikke altid trykt alle vores læserbreve og debatindlæg. Dem lægger vi ud her, så de ikke går tabt. Del gerne!

EU må træde i karakter efter tre måneders krig mellem Hamas og Israel!

Pressemeddelelse fra Volt Europa, 22. december 2023:
Over 2 months of war, the EU must finally find one voice

Oversat af Frederik Larsen, Jakob Overby og Alexander Nielsen

Efter tre måneders krig mellem Hamas og Israel er Gazastriben stort set ødelagt. Det, der startede med Hamas’ grusomme terrorangreb på Israel, som kostede over 1000 mennesker livet, har udviklet sig til en ubeskrivelig humanitær katastrofe for Gazas civilbefolkning. I en desperat søgen efter sikkerhed fra israelske luftangreb og en opslidende landoffensiv er 1,9 millioner ud af de 2,2 millioner civile i Gaza blevet tvunget til at flygte fra deres hjem. Sundhedssystemet er brudt sammen og kan ikke længere dække befolkningens behov. Tilflugtsstederne er overfyldte og beskidte. Fortællingerne om sultende familier på flugt er mange og hjerteskærende. Tusinder og atter tusinder af palæstinensere er blevet dræbt i de igangværende kampe, og ingen er i sikkerhed, hverken børn, sundhedspersonale eller internationale pressefolk. 

Sikkerhedssituationen i hele regionen er ved at smuldre og spidser til time for time med gentagne skudvekslinger mellem Hizbollah og israelske styrker ved den libanesiske grænse som har ført til fordrivelse af titusindvis af israelske og libanesiske civile samt likvideringer af højtstående Hizbollahmedlemmer i Beirut og Irans fortsatte raslen med sablen. Uroligheder, drevet af militante israelske bosættere, spreder sig på Vestbredden og har allerede efterladt flere hundrede palæstinensere døde og det palæstinensiske samfund i frygt. Den internationale handel og skibstrafik trues med Houthi-oprørernes angreb fra Yemen på containerskibe i Det Røde Hav, hvor også danske skibe er blevet ramt direkte.

Den humanitære våbenhvile, der startede den 24. november, var et glimt af håb. Men den varede desværre kun i en lille uge, og den hjælp, der blev leveret under våbenhvilen, var helt utilstrækkelig i betragtning af den udbredte ødelæggelse af vital civil infrastruktur. Den nuværende humanitære katastrofe i Gaza er uacceptabel og må stoppes.

Vi opfordrer derfor alle aktører til at skifte spor. Hamas skal løslade alle gidsler betingelsesløst. Barrierer for levering af nødhjælp skal minimeres, og humanitær international lov skal til enhver tid overholdes. I den forbindelse hilser vi vedtagelsen af FN-resolutionen den 22. december velkommen som et første skridt fra det internationale samfunds side for at sikre og lette den humanitære hjælp. Resolutionen kalder bl.a. på humanitære pauser og adgang til nødhjælp samt opfordrer til at overholde international lov. Vi ville dog have ønsket at den også indeholdt en opfordring til en midlertidig suspendering af fjendtlighederne, da de igangværende kampe er den største hindring for en tilstrækkelig levering af nødhjælp til befolkningen i Gaza. Derfor er det nødvendigt med omfattende og hyppige humanitære pauser eller en øjeblikkelig våbenhvile.

Vi mener, at det internationale samfund bør gøre mere for, at Folkeretten respekteres, også i voldelige konflikter, for at en fredelig løsning kan findes. EU har været præget af ubeslutsomhed, intern splittelse og mangel på en sammenhængende strategi, og formår i øjeblikket ikke at fremme en løsning. Igen og igen er EU's medlemsstater fanget i deres egne nationale fortællinger om den bredere Israel-Palæstina-konflikt, hvilket understreges af afstemningshistorikken i FN, hvor de europæiske stemmer til stadighed er splittede.

EU, der blev bygget på ruinerne af Anden Verdenskrig for at sikre fred på et krigshærget kontinent, ved om nogen hvordan man kan rejse en region ud af krigens aske. Derfor bør EU bruge alle tilgængelige diplomatiske, økonomiske og politiske instrumenter til at støtte både israelernes og palæstinensernes legitime interesser. EU bør give støtte til ICC's undersøgelse af påståede overtrædelser af international lov begået i Israel, Gaza og Vestbredden. EU skal fortsætte med at støtte målet om at fjerne Hamas samt arbejde på at stoppe strømmen af økonomiske og materielle ressourcer til terrororganisationen og dens allierede. EU bør også støtte og afspejle USA's foreslåede planer om at sanktionere israelske bosættere, som er ansvarlige for voldelige angreb på palæstinensere på Vestbredden. EU bør ligeledes støtte alle tiltag, der øger chancen for at skabe en levedygtig to-statsløsning. 

Vi glæder os derfor over EU-kommissionens beslutning om at yde 118 millioner euro i direkte økonomisk støtte til Det Palæstinensiske Selvstyre til betaling af lønninger og pensioner til offentligt ansatte samt sociale ydelser til familier i nød.  Endelig må EU modsætte sig de frastødende udtalelser fra israelske regeringsrepræsentanter, der åbenlyst fratager palæstinenserne retten til selvbestemmelse. 

I en verden med stigende ustabilitet, hvor voldelige konflikter truer millioner af uskyldige civile, har EU det moralske og politiske ansvar for at vise sit engagement i forsvaret for en regelbaseret verden. Et værdigt liv må ikke kun være en fjern drøm, men en ukrænkelig menneskerettighed.

8. januar 2024.

Pressemeddelelse fra Volt Europa 9. november 2023: One month of war: Civilians pay the price, this cannot go on.

Pressemeddelelse fra Volt Europa 13. oktober 2023: A week of terror, war and death

Vi fortjener en udenrigsminister som tør at tænke europæisk

Efter et af de tætteste valg i mange år, har den kongelige undersøger nu lagt grundlaget for en ny regering. Dog kan danskerne stadig kun gisne om hvem der til sidst kommer til at bestride ministerposterne og lede landet. Om personen, der de næste fire år kommer til at styre Asiatisk plads i København på den af nogen kaldte “2. tungeste ministerpost i Riget”, bliver fra A, V eller M, må tiden vise, men vi i Volt har ét klart ønske til den kommende udenrigsminister. Vi ønsker en udenrigsminister, som tør at tale om Europa i Danmark, og om Danmark i Europa.

En minister, som er det moderne Danmark og Europa værdig

I Volt ønsker vi, at den person som kommer til at repræsentere Danmark internationalt, også har en klar dagsorden for Danmark i verden. Vi hører det tit, at vi er “et lille land”, og, ja bevares, det er også sandt når vi taler i rå mængder. Men når vi taler om kvaliteten af det vi 6 millioner mennesker tilsammen skaber, så taler vi om kvalitet i verdensklasse. Life Science, logistik, dansk møbeldesign, vindindustrien, dansk gastronomi for ikke at nævne vores mikrobryggeriscene som ledes af en af verdensmarkedets mastodonter. På alle disse felter er Danmark en international stormagt og alle de borgere som gør Danmark til den stormagt fortjener en repræsentant som taler Danmarks rolle i verden op. Danmark har brug for en udenrigsminister, som tør at være lige så ambitiøs internationalt på danskernes vegne som vi rent faktisk er.

Når det så er sagt, så kan intet land stå alene og vores stormagtsstatus skylder vi danskere især vores europæiske naboer. For uden den samfundsmæssige og økonomiske stabilitet som Europa har givet os de sidste 80 år er der ingen, der idag kan sige, hvor vi ville stå. Udover at være et fredens projekt, som alle vi i de mindre stater især har nydt godt af, da vi ikke længere skal frygte større europæiske magters imperialistiske luner, så er det europæiske fællesmarked forummet der for alvor har slynget danske produkter og knowhow ud i den internationale stratosfære, og er stadig den handelsplads på hvilken, vi afsætter størstedelen af vores varer og dermed finansierer vores velfærdssamfund. Så vi skylder i særdeleshed vores medeuropæere en stor tak.

Men hvorfor har danske politikere det så, så svært med at anerkende Europas vigtighed i dansk politik? Hvorfor tør danske politikere ikke at tale om internationale anliggender og EU-politik, medmindre det handler om at bryde konventionerne eller sende flygtninge til Rwanda? Man hører tit at danske politikere i en valgkamp for enhver pris bør undgå at tale udenrigs, og EU-politik, da det er klare “taberemner”, og at vælgerne er “ligeglade”, men det tror vi i Volt ikke på, for vi kan se, at der er en europæisk vækkelse på tværs af kontinentet, også her i Danmark. Den yngre generation føler sig som en del af noget større. Den verden som åbnede sig for vores olde- og bedsteforældre i efterkrigstiden og hvis åbenhed gradvist blev normaliseret af vores forældres generation gennem charterrejser og grænsehandel, er nu blevet en integreret del af det at være dansk. Det er derfor mærkværdigt at danske politikere stadig taler politik som om verden stopper ved Danmarks grænser. Det er vi ikke tjent med, og det er vores medeuropæere, som er ligeså afhængige af os som vi er af dem, heller ikke tjent med. Vores tyske og svenske naboer skal ikke mødes med grænsekontrol. Vi skal være solidariske med Italien, Spanien og Grækenland på flygtningeområdet og vi skal stå imod de regressive kræfter som prøver at lukke danskerne inde i andedammen med løgnen om vi har nok i os selv og ikke har brug for andre. Det skylder vi danskerne, og det skylder vi vores medeuropæere.
Lad os derfor få en minister der tør tale om Danmark i Europa, og Europa i Danmark. Lad os få en udenrigsminister som er det moderne Danmark og Europa værdig.

Alexander Nielsen, forperson Volt Danmark
2022