Danmarks skal levere GRØNNE løsninger

Danmarks skal levere GRØNNE løsninger

24. maj 2020
Kan Danmark være grøn, når vi støtter Baltic Pipe?

Siden 2001 har Danmark været i gang med at sikre norsk naturgas (fossile brændstoffer) til Polen og Østuropea gennem Baltic Pipe projektet.

I Danmark står aktivistorganisationen Baltic Pipe NEJ TAK bag den enestående modstand til projektet her i Danmark. Midt i forhandlingerne om Klimaloven sidste år i november mindede de os om, at regeringen godkendte en gasledning, der skal skære igennem hele Danmark fra vest til øst for at hjælpe norsk gas til Polen.

Heldigvis ser vi forhåbentlig en opblødning. Allerede i november 2019 foreslog Ørsted en ide om en vindmøllepark ud for Bornholm, der kan levere vedvarende energi til 5 millioner husholdninger i Polen, Tyskland og Danmark.
https://www.berlingske.dk/danmark/oersted-foreslaar-kaempe-vindmoellepark-ud-for-bornholm

Siemens Gamesa bakker nu også op og Klimaminister Dan Jørgensen taler godt nok om gigabyte, men vi håber det er i hans iver efter at gøre Danmark grøn, ikke fordi han ikke forstår, hvad han taler om.
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/bornholm-har-infrastruktur-til-at-vaere-energi-o?

Det er nemlig investeringer i vedvarende energi, som vi har brug for og vi må standse investeringen i CO2-udledende infrastruktur.

Hvordan ville Baltic Pipe levere norsk naturgas til Polen?

Den nuværende regering op på den forrige regering og godkendte gasledningen Baltic Pipe - en 230 km gasledning, der inden for de næste 2 år vil krydse Danmark fra vest til øst og levere norsk gas til polske huse. Og mens rigtig mange har hørt om Nordstream 2, hvem har så hørt om Baltic Pipe?

Projektet har ifl NS Energy 50 års levetid ( https://www.nsenergybusiness.com/projects/baltic-pipe-project/) og skal erstatte russisk gas i Polen med norsk gas. Det vil også efterlade en vedligeholdelsesregning hos Danmark, et ØGET CO2 aftryk og et 400 meter bredt bælte - det er 100 vejbaner side om side - hvor man ikke kan dyrke noget med rødder - i Miljørapporten, som vi linker til her, kalder man det 'et smalt bælte' (afsnit 1.2.4)
https://prodstoragehoeringspo.blob.core.windows.net/84892952-cf23-4e57-8ecd-0282df4cd173/Milj%C3%B8vurdering_BalticPipe.pdf

Energi er geopolitik, ingen tvivl om det. Tyske kansler Merkel har arbejdet aktivt på at fastholde et tåleligt forhold til Rusland, men for verdens helbred og vores overlevelse er vi nødt til at forandre vores energistrukturer.
Geopolitisk kan det alt andet lige være bedre at have norsk gas, der er bedre fabrikeret, løbe gennem polske husholdninger end dét, der er produceret af Rusland eller Polen selv. Rapporten siger også at der overordnet set vil blive udledt mindre CO2 som følge af Baltic Pipe - så hvorfor taler politikerne ikke om Danmarks rolle?

Den åbne og konstruktive samtale mellem borgerne og politikerne skal vækkes - det kan ikke være rigtigt at politikerne ikke lytter til dem, der står på gaden, men kun lytter til dem i bestyrelseslokalerne.

Repræsentativt demokrati handler om at repræsentere borgernes interesser - og være ansvarlige og redegøre for de beslutninger, der træffes.
Coronakrisen er blot det sidste eksempel på et større behov for øget tillid til borgerne og bedre former for samtale mellem borgere og beslutningstagere, så vi kan rykke os i samme retning.